Hírek

Öt ok az ATM-flotta kiszervezése mellett

2015. 05. 05.

Az Egyesült Államokban is készülnek az EMV technológiára történő átállásra. Az amerikai pénzintézeteknek legkésőbb 2016 októberéig kell a chipkártyás technológia fogadására képes ATM-ekkel előrukkolniuk. E kapcsán bemutatunk öt okot, hogy a pénzintézetek számára miért lehet jó döntés kiszervezni ATM-eik üzemeltetését.

Azok a pénzintézetek, amik nem készülnek fel az EMV szabványra, a fogyasztói bizalom elvesztése mellett súlyos financiális terheket is kaphatnak a nyakukba, ugyanis 2016 októberétől csalás esetén a pénzügyi felelősség a kártyakibocsátókról a pénzintézetekre száll át, amennyiben az adott intézet EMV chipek fogadására nem képes ATM-eket üzemeltet.

A pénzintézetek számára azonban létezik egy kényelmesebb megoldás is, nevezetesen az ATM-flotta kiszervezése. Nézzük, milyen érvek szólnak emellett:

Az üzemeltetési költségek csökkentése

Egy ATM-üzemeltetéssel foglalkozó vállalat szolgáltatásainak igénybevételével a bankok kihasználhatják a kollektív vásárlóerőt és számottevően csökkenthetik üzemeltetési költségeiket. Nem is beszélve arról, hogy a megfelelő szolgáltató kiválasztásával megfizethető havi összeg fejében első osztályú szolgáltatásban részesülhetnek.

A back office erőforrások kisebb mértékű igénybevétele

A trendek alapján elmondható, hogy a pénzintézetek nagy hangsúlyt fektetnek a mobil applikációk és a kifinomult online bankolási eszközök fejlesztésére. Ebből kifolyólag az ATM-ek menedzselésére, az EMV, illetve a PCI biztonsági standardoknak és az ADA szabályozásoknak való megfelelésre, a Windows 7-re történő átállásra és a szoftver integrációra fordítható erőforrások meglehetősen limitáltak lehetnek. Az ATM-ek gyakori, illetve folyamatos fejlesztéséhez szükséges logisztika és munkaerő-igény áthárításával a back office csapat végre koncentrálhat az ügyfélszerzést támogató tevékenységekre. Az ATM-ek kiszervezésével tehát időt és pénzt takaríthatunk meg.

Jobb ügyfélkiszolgálás

A pénzintézetek alaptevékenységének célja, hogy hiteleket és pénzügyi szolgáltatásokat nyújtsanak az ügyfeleik számára. Az ATM-ek kiemelt szerepet játszanak az ügyféligények kielégítésében, azonban még így is csupán egy kis részét teszik ki a pénzintézetek által kínált szolgáltatáscsomagnak. Az ATM-flotta kiszervezésével felszabadítjuk az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban dolgozó alkalmazottakat az időrabló feladatok végzése alól, és ezáltal megadjuk nekik a lehetőséget, hogy energiáikat a minőségi ügyfélkiszolgálásra összpontosíthassák.

Kevesebb fejfájás a szabályozásoknak való megfelelés miatt

Az ATM-es csalások számának növekedését figyelembe véve, a kiszervezés egyik legnagyobb előnye, hogy a pénzintézet átháríthatja az ATM-ekkel kapcsolatos biztonsági- és csalásvédelmi szabályozásoknak való megfelelés felelősségét.

Hozzáférés az elsőrangú ATM funkciókhoz

A vezető ATM-üzemeltető vállalatok világszínvonalú szolgáltatásokat nyújtanak, melyek javítják az ATM-ek napi szintű menedzselését. Ezek között említhetjük az ATM tranzakció-feldolgozást, a karbantartási figyelmeztetéseket, a trezorban lévő készpénz mennyiségének menedzselését, a díjmentes hálózati hozzáférést, és a modern ATM marketing módszereket, melyekkel ismertebbé tehetjük brandünket és növelhetjük a fogyasztói tudatosságot. Egy ATM-üzemeltető vállalaton keresztül a házon belüli előállításhoz képest töredék költségen férhetünk hozzá ezekhez az eszközökhöz.

Összegezve, az ATM-flotta profi kezekbe helyezése – egy kiszervezési megállapodás keretében – leveszi a pénzintézet válláról az EMV-standardoknak való megfelelés terheit, emellett időt és pénzt takaríthatunk meg, és megadjuk a munkatársaknak a lehetőséget, hogy a pénzintézet terjeszkedésének elősegítésére fordítsák erőforrásaikat.