Hírek

Egyre bővül a bankszámlával rendelkezők köre

2015. 04. 24.

2011 és 2014 között 700 millióan nyitottak számlát bankban, vagy egyéb pénzintézetben, illetve fizettek elő mobil pénztárca szolgáltatásra. Ennek köszönhetően a bankszámlával nem rendelkezők száma 20 százalékos csökkenéssel 2 milliárd főre esett az elmúlt három évben – olvasható a Világbank Global Findex adatbázisra épülő 2014-es jelentésében. A banki szolgáltatásokhoz történő egyre szélesebb körű hozzáférés az ATM-ek számának további növekedését is magával vonja.

A számlával rendelkező felnőttek aránya 51 százalékról 62 százalékra emelkedett 2011 és 2014 között. Ebben kiemelt szerepet játszottak a technológiai fejlesztések, és a számlatulajdonosok számának fejlődő országokban tapasztalt 13 százalékos emelkedése. A Világbank közleménye szerint többek között a Szubszaharai Afrikában egyre népszerűbb mobil pénztárca számlák terjedése jelentősen javította a vizsgált három évben a pénzügyi szolgáltatások hozzáférhetőségét.

A Global Findex adatai szerint a számlatulajdonosok aránya minden nagyobb régióban növekedett:

TrezEx_honlap_vilagbank_hun

A jelentésben ugyanakkor azt is megemlítik, hogy a fejlődő országok háztartásainak legszegényebb 40 százaléka körében a felnőttek több mint fele továbbra sem rendelkezett bankszámlával 2014-ben. Emellett a nemek közötti különbségek sem csökkentek jelentős mértékben: míg 2011-ben a nők 47 százalékának és a férfiak 54 százalékának volt számlája, addig 2014-ben a nők 58 százaléka és a férfiak 65 százaléka rendelkezett számlával. Tovább árnyalja a képet, hogy például Indiában a számlával rendelkező felnőttek 43 százaléka az elmúlt egy évben nem hajtott végre egyetlen tranzakciót sem a számláján.

Jim Yong Kim, a Világbank-csoport elnöke elmondta, hogy a nemzetközi pénzügyi intézmény azt az igencsak ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2020-ra a világ teljes lakossága számára elérhetőek legyenek a pénzügyi szolgáltatások. A 2014-es jelentés számai alapján elmondható, hogy a projekt jó úton halad.

A bankszámlával rendelkezők számának növekedésével a számlán tartott pénz felvételére is nagyobb igény mutatkozik majd. Ezen igények kielégítéséhez pedig a jelenleginél több ATM-re lesz szükség. A Retail Banking Research Ltd. egy korábbi felmérése szerint 2016-ig az automaták számában a legnagyobb növekedés – mintegy 9,5 százalékos bővülés – a Közel-Keleten és Afrikában várható, mögöttük nem sokkal marad el az ázsiai és csendes-óceáni térség, ahol 9 százalékos bővülésre számítanak a szakértők. Ezeket szorosan követi Kelet-Közép-Európa és Dél-Amerika a maga 7, illetve 6 százalékos növekedési ütemével. A jelenleg már megfelelő ATM-ellátottsággal rendelkező Észak-Amerika és Nyugat-Európa növekedése ugyanakkor 2 százalék alatt marad majd.